İstanbul Ticaret Odası (İTO) eğitimin yaygınlaştırılması çalışmalarına, ‘Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi’ni de ekledi. Oda, bu kapsamda belirlenen 8 okula çeşitli alanlarda destek sağladı.
Bugüne kadar eğitim hayatına yaptırdığı okullarla, kurduğu üniversite ve binlerce öğrenciye verdiği bursla destek olan İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu hizmetlerin kapsamını genişletti. İTO, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2015’te hayata geçirdiği ‘Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi’ne de katkı sağlıyor. Proje kapsamında ilk etapta İstanbul’da 8 okul belirlenerek, hami–okul eşleştirilmesi yapıldı. Hamiler, İTO’nun ticarette tecrübeli meclis ve komite üyeleri arasından belirlendi.
DEĞERLENDİRME YAPILDI
İstanbul Ticaret Odası’nda, okul hamileri ile okul müdürlerinin bir araya geldiği toplantı organize edildi. İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda, proje başladığından itibaren seçilmiş olan okulların ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik neler yapıldığı masaya yatırıldı. Toplantıda, özellikle okulların ihtiyaç duyduğu makine teçhizatı ile eğitim ortamının iyileştirilmesine yönelik okul müdürlerinin talepleri konuşuldu.
NİTELİKLİ ÇALIŞAN
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür ise meslek liselerinin iş dünyası için önemini vurguladı. Gür, mesleki liselerde iş dünyasının taleplerine uygun donanımlı çalışan yetiştirilmesinde en önemli faktör olan teknolojik araç-gereç eksikliğinin giderilmesi gerektiğini kaydetti. Gür, sektöre uygun eğitim-öğretim modelinin uygulanarak özellikle istihdam sorununa alternatif çözüm sunulmasının hedeflendiğini hatırlattı.
MÜDÜRLERDEN TEŞEKKÜR
Gür, Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi’nin nitelikli çalışan sayısını artıracağını da sözlerine ekledi. Toplan-tıda, proje kapsamında seçilen 8 okulun müdürleri, bugüne kadar verilmiş olan katkılardan dolayı İTO’ya teşekkür etti.
SEÇİLEN OKULLAR
- Zeytinburnu İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Pendik İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- TASEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Rosvita-Timur İmrağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- Doç. Dr. Burhan Bahriyeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
- OKUL-SANAYİ İŞBİRLİĞİ İSTANBUL MODELİ NEDİR?
Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi, ekonomik kalkınmanın belkemiğini oluşturan mesleki eğitim konusunda Türkiye’de var olan nitelikli teknik eleman ihtiyacını gidermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlandı. Projeye İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası gibi kuruluşlar da destek veriyor. Proje kapsamında ‘teknolojik işbirliği’ başlığı altında okullarda altyapı güncellemesi yapılacak. Ayrıca ‘deneyim paylaşımı’ kapsamında hem okulların hem de iş dünyasının donanımlı personelinin tecrübelerinden faydalanılacak. ‘İstihdam odaklı işbirliği’ başlığı altında ise öğrencilere staj imkanları sağlanacak ve meslek lisesinden mezun olan nitelikli teknik elemanların istihdam edilmesi süreci hızlandırılacak.
BİR YILDA NELER YAPILDI?
- Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı için gerekli malzemeler temin edildi.
- İşleme tezgahı alındı.
- Bilişim Teknolojileri Atölyesi’nin genel ihtiyaçları karşılandı.
- Bilgisayarlı kesim makinesi temin edildi.
- Güvenlik sistemleri malzemeleri alındı.
- Motorlu araçlar teknolojisi kullanan okulların ihtiyaçları karşılandı.
- Elektrik elektronik teknolojisi ihtiyacı giderildi.
- Müzik aletleri yapımı alanı için gerekli malzemeler temin edildi.
- Bilgisayar laboratuvarları için gerekli malzemeler sağlandı.